top of page
Valkosipuliletit_vaaka.jpg

VALKOSIPULI

Talvivalkosipulin viljely Pohjois-Suomessa

Agrologiopintojen aikana kiinnostuin talvivalkosipulin viljelystä. Talvivalkosipuli sopii hyvin tänne pohjoiseen Suomeen, koska se istutetaan lokakuussa ennen pakkasia ja se viettää talven hangen alla saaden luontaisen kylmäkäsittelyn. Syötteen seutu on useinkin Suomen lumisinta aluetta ja paksu hanki suojaa hyvin valkosipulin kynsiä. Heti lumien sulettua versot alkavat nousta valoa kohti. Toukokuu on aina jännittävää aikaa!


Opintojeni aikana tein lopputyönäni selvityksen talvivalkosipulin viljelystä Pohjois-Suomessa. Yksi tavoite siinä oli löytää sopivia lajikkeita Pohjois-Suomen oloihin. Sieltä löytyy myös ohjeita viljelyyn ja pohjoisen viljelijöiden kokemuksia. Opinnäytetyöni löytyy täältä: https://www.theseus.fi/handle/10024/148824 


Valkosipuliviljelmät sijaitsevat veljeni pellolla, suvun vanhan tilan savupirtin vieressä. Paikalla on viljelty ruokaa jo 1700-luvulta alkaen. Täällä valkosipuli kasvaa pitkän valoisan päivän ansiosta erityisen aromikkaaksi!


Kesäksi 2023 on peltoon istutettu 18 eri lajiketta, muutama huonoiten menestynyt on jo karsiutunut pois valikoimasta. Tarkoitus on löytää noin 10 parhaiten menestyvää lajiketta ja alkaa tuottamaan laajempaa valkosipulivalikoimaa myyntiin. Tarkempaa tietoa saatavilla olevista lajikkeista tulee tälle sivulle ja verkkokauppaan syksyllä 2023 sadon valmistuttua. Toivottavasti syksyllä pystytään tarjoamaan valkosipulia myyntiin riittävästi kaikille halukkaille!


Katso täältä valkosipulin matka pellolta jauheeksi!

bottom of page