top of page
kuivatatit_vaaka.jpg

KUIVATUT SIENET

Sienet kerätään Koillismaan puhtaista metsistä koulutettujen poimijoiden toimesta. Sienet käsitellään mahdollisimman nopeasti ja kuivataan isolla, tehokkaalla kuivurilla. Kaikessa toiminnassa tähdätään sienten korkeaan laatuun.

Valikoima riippuu aina satokaudesta, koska sienien esiintyminen vaihtelee suuresti vuosittain. Normaalina sienivuotena saadaan talteen herkkutattia ja muita tatteja, kantarellia, mustavahakasta, haperoita, suppilovahveroa, matsutakea, lampaankääpää jne… 

Kaikki kuivatut sienet säilyvät parhaiten kuivassa valolta suojattuna. Avattu pussi kannattaa sulkea tiiviisti tai siirtää sisältö tiiviiseen purkkiin. Pussi on laminoitu alumiinista ja muovista ja säilyttää hyvin sienen herkät aromit. Oikein säilytettynä kuivatut sienet säilyvät useita vuosia.

Förvaras i sluten påse eller kärl och skyddad för direkt ljus. Torkade svampar kan förvaras flera år.

Saatavilla olevat lajit löydät allaolevasta luettelosta:

Herkkutatti, pussi 20 g, hinta 10,00 €

Herkkutatti on ruokasienten parhaimmistoa, sen maku on mieto ja pähkinäinen. Herkkutatti sopii lähes kaikkiin sieniruokiin. Koillismaalla kasvaa herkkutattilajeista eniten männynherkkutattia, tästä tuotteestakin suurin osa on männynherkkutattia.

Innehåll: torkad rödbrun stensopp

Suppilovahvero, pussi 15 g, hinta 7,50 €

Suppilovahvero on maukkaimpia ruokasieniämme. Se sopii kaikkiin sieniruokiin, keitossa sen aromi tulee ehkä parhaiten esiin.

Innehåll: torkad trattkantarell

Mustavahakas, pussi 20 g, hinta 10,00 €

Mustavahakas on valittu sokkotesteissä Suomen parhaaksi keittosieneksi, sen omintakeinen maku tuleekin hyvin esille kermaisessa keitossa. Se sopii kyllä muihinkin sieniruokiin.

Innehåll: torkad sotvaxing

Tuoksuvalmuska eli matsutake, pussi 15 g, hinta 13,00 €

Tuoksuvalmuska on erikoisen tuoksuinen arvokas sieni, joka kasvaa kuivilla kangasmailla erityisesti Pohjois-Suomessa. Sitä arvostetaan hyvin korkealle Japanissa, missä se on ollut satoja vuosia pyhän sienen asemassa. Tuoksuvalmuska sopii hyvin kirkkaisiin aasialaistyyppisiin liemiin. Se on maukas myös paistettuna. 

Innehåll: torkad goliatmusseron

Korvasieni, pussi 30 g, hinta 8,50 €

Korvasieni on herkullinen ruokasieni oikein käsiteltynä. Tuoreena se sisältää vaarallista myrkkyä, gyromitriiniä. Myrkky poistuu ohjeiden mukaan keitettäessä.

Syötteen sienen ja yrtin kuivatut korvasienet täytyy käsitellä keittämällä ennen ruuaksi laittamista. Käsittelyohje löytyy myös pakkauksen takapuolelta.

Innehåll: torkad stenmurkla

KÄSITTELYOHJE: Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (30 g sieniä ja 1 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kuten tuoreet korvasienet: heitä ensin liotusvesi pois. Keitä sienet kahteen kertaan runsaassa puhtaassa vedessä (tämän pussin sienet ja 1,5 l vettä) vähintään viisi minuuttia per kerta ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Muista, että korvasieniä keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

BEHANDLING: Stenmurklor är giftiga som obehandlade. De måste behandlas på följande sätt: Stenmurklor skall kokas två gånger i rikligt med vatten (1 del svamp och 3 delar vatten) under minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter båda kokningsgångarna. Torkning: Stenmurklor kan lagras genom torkning tills de får en spröd konsistens. Torkade stenmurklor skall blötas minst två timmar före användning (10 g svamp och 2 dl vatten). Efter blötningen skall stenmurklorna kokas två gånger på samma sätt som färska stenmurklor. Kom ihåg: Vid torkning eller kokning av stenmurklor måste man vädra ordentligt. Stenmurklornas blötnings- eller kokningsvatten får inte användas vid tillredning av mat

syötteensienijayrtti_tuotekuva-2.jpg

Kuva: Janne Autere / www.southlapland.photography

Siivut pieni.jpg
bottom of page