top of page
Valkosipulin varsi

VALKOSIPULIN VUOSI

Valkosipulin vuosi – matka pellolta jauheeksi

Esikasvien avulla pelto kuntoon

Pelto valmistellaan valkosipulin kasvatusta varten maata muokkaavilla ja typpeä ilmasta sitovilla esikasveilla. Tähän käytetään erilaisia palkokasviseoksia ja apilanurmea nelivuotisessa viljelykierrossa. Kasvinsuojeluaineita ei käytetä missään vaiheessa. Syyskuussa esikasvit murskataan ja kynnetään peltoon. Pelto äestetään muutamaan kertaan, kalkitaan ja lannoitetaan sekä tehdään valkosipuleille penkit perunanistutuskoneella.

Istutus

 

Siemenaineistosta osa on tilattu maahantuojalta ja omat siemenet kuivattu varastointikuiviksi sadonkorjuun jälkeen. Valkosipulien kynnet erotellaan toisistaan. Kynnet istutetaan maahan juuri ennen lumen tuloa ja maan jäätymistä, yleensä lokakuun puoliväliin mennessä. Joskus lumi ehtii maahan jo ennen istutusta… Kynnet kasvattavat juuret ennen talvea, versokin voi ilmestyä jos syksy jatkuu lämpimänä. Talven kynnet viettävät pellossa paksun lumikerroksen alla.

syyspelto_pieni.jpg
kynnet_pieni.jpg
versot_pieni.jpg
Valkosipuli_tuore_pienempi.jpg

Kevät ja alkukesä

Kun lumi sulaa pellolta, valkosipulin versot nostavat heti kauniin vaaleanvihreät päänsä. Valkosipuli on kestävä kasvi, kevään pienet kylmät eivät vaurioita sitä. Keväällä aloitetaan lannoitus, koska siinä vaiheessa valkosipuli tarvitsee paljon ravintoaineita. Tähän käytetään lehtilannoitteita, jotka annetaan täsmälannoituksena suoraan lehdille. Kitkemisurakka alkaa heti, kun rikkaruohot ilmestyvät. Onneksi valkosipuli on voimakas kasvi, eikä tukahdu helposti rikkakasvien alle. Kitkemistä riittää silti aivan tarpeeksi… Myös kastelusta on huolehdittava pitkinä poutajaksoina. Siihen tarkotukseen käytössä on kasteluputkisto ja polttomoottoripumppu.

Ensimmäinen sato

 

Ensimmäinen anti pellosta on tuorevalkosipuli. Sitä voidaan nostaa kesäkuun loppupuolelta alkaen parin viikon ajan. Silloin valkosipuli on mehevää ja mietoa, periaatteessa koko kasvi voidaan syödä vaikka raakana. Tuoreena myytäville valkosipuleille ei ole annettu lehtilannoitetta.

Kukkavarsien poisto

 

Ns. kovaniskaiset lajikkeet kasvattavat kukkavarret, joihin muodostuu itusilmuja suvun jatkamista varten. Nämä varret poistetaan suurimmasta osasta, koska niiden kasvattaminen pienentää varsinaisen sipulin kokoa. Kukkavarret ovat maailmalla haluttua herkkua, jota voidaan syödä esimerkiksi pikkelöitynä, pestona tai kypsennettynä esimerkiksi keitoissa tai wokkiruuissa.

leikkaus_pieni.jpg
varret_pieni.jpg
silputtu_pieni.jpg

Sadonkorjuu

Sadonkorjuu tapahtuu eri lajikkeilla hieman eri aikoihin. Kun sipulissa erottuvat kynnet ja suuri osa alimmista lehdistä alkaa olla kuollut, on aika nostaa sipulit maasta. Liian pitkä kasvatus huonontaa laatua, valkosipulin kuoret alkavat hajota. Sadonkorjuussa sipulit puhdistetaan ja ripustetaan ilmavasti roikkumaan. Parin viikon kuivatuksen jälkeen kuihtuneet varret katkaistaan ja sipulit kuivataan kuivurissa varastointikuiviksi. Liian lyhyt kuivaus voi saada sipulit homehtumaan ja pilaantumaan nopeasti. Sadonkorjuun yhteydessä osa sipuleista sidotaan leteiksi, jotka kuivataan sellaisenaan.

laatikko_pieni.jpg
Valkosipulit kuivumassa
Valkosipulit_pieni.jpg

Jalostus ja myynti

Syötteen sienen ja yrtin valkosipuleista osa myydään tuoreena, osa letteinä, osa irtosipuleina ja osa kuivataan ja jauhetaan aromikkaaksi valkosipulijauheeksi. Jauhetta varten kynnet kuoritaan ja raastetaan karkeaksi raasteeksi. Raaste kuivataan kuivurissa ja jauhetaan kuivauksen jälkeen jauheeksi. Osa sipuleista valitaan siemeneksi seuraavan kauden istutusta varten.  

raaste pieni.jpg
Kuivaus pieni.jpg
Pussissa pieni.jpg
bottom of page