top of page
Valkosipulit_unsplash.jpg

LAJIKKEET

Valkosipulilajikkeet

Maailmassa on satoja valkosipulilajikkeita, jotka ovat kehittyneet alun perin Keski-Aasiassa kasvaneesta villistä arojen kasvista (Allium Sativum). Valkosipulilajikkeet jaetaan amerikkalaisen käytännön mukaan kasvuryhmiin, jotka sisältävät erityyppisiä lajikkeita. Lajike on joko pehmytkaulainen (ei kasvata kukkavartta) tai kovakaulainen (kasvattaa pitkän ja kovan kukkavarren, johon kasvaa itusilmuja). Lajikeryhmän sisällä lajikkeilla on samankaltaisia ominaisuuksia esim. rakenteen, kasvutavan, värin, maun, koon ja säilyvyyden suhteen. Tuntemattoman lajikkeen tunnistamiseen tarvitaan yleensä hyvin monenlaista tietoa ja seurantaa koko kasvukauden ajalta. Lajikeryhmistä pohjoiseen sopivat parhaiten Rocambole, raitapurppura, posliini ja marmoripurppura.

Syötteen sieni ja yrtti kasvattaa noin 10 eri lajiketta, joista tavoitteena on löytää pohjoisessa menestyviä lajikkeita. Myyntiin tulee lajikkeita sitä mukaa kuin ne ovat osoittaneet pärjäävänsä pohjoisen karuissa oloissa ja lajiketta on saatu lisättyä myyntiin asti riittävä määrä. Osa lajikkeista on jo karsiutunut ajan myötä pois valikoimasta.

Yleisimmin Suomessa kasvatetaan Aleksandraksi kutsuttua lajiketta, joka kuitenkin käytännössä voi olla melkein mitä tahansa kovaniskaista talvivalkosipulilajiketta. Suurin osa siitä lienee Iso venäläinen -nimistä Rocambole-lajiketta. 

Suurin osa lajikkeistamme on hankittu Sandbergin farmilta Aurasta, muutamia lajikkeita on peräisin myös pohjoisilta viljelijöiltä.

Viljelyssä on esimerkiksi seuraavia lajikkeita:

Sabagold  ja Germidour (artisokka-lajikeryhmä)

  • Kasvatettu Ranskasta maahantuodusta lisäysaineistosta. Suurin osa myytävästä valkosipulista (mm. kaikki letit) ovat näitä lajikkeita. Suuret, mehevät kynnet ja jopa 15 kynttä sipulissa. Voimakas maku ja hyvä säilyvyys. Tästä tehdään myös Syötteen sienen ja yrtin tuhti valkosipulijauhe!  

 

Dukat (posliini-lajikeryhmä) 

 

  • Suuret valkoiset kynnet, 5-7 kynttä/sipuli. Öljypitoinen, maukas ja voimakas. Dukat kestää hyvin tauteja ja kylmää sekä varastointia. Keskimyöhäinen, lähtöisin Tsekistä. Keskikokoinen.

 

Alexandra / Iso venäläinen (Rocambole-lajikeryhmä)

  • Isokokoinen, terve ja viljelyvarma lajike. Tekee noin 5-8 kynttä/sipuli. Lähtöisin Venäjältä. Kasvatettu pitkään Suomessa, selviytyy hyvin pohjoisessa. Maku on voimakas, muttei polttava.

bottom of page